2 juni 2025 Hjälp oss bevara hyttan i Gamla Pershyttan
Med din hjälp kan vi bevara en unik del av Pershyttans historia. Swisha 123 298 04 23.
Med din hjälp kan vi bevara en unik del av Pershyttans historia. Swisha 123 298 04 23.
I maj uppmärksammade vi Byggnadsvårdsåret 50 år på Göthlinska gården i Nora. Arkitekt Peter Ljungné invigde.
Markvård som grässlåtter och röjning av sly, samt stubbryckning, stubbsågning, risplockning och eldning av stubbris pågår kontinuerligt.
Länsstyrelsen initierade 2024 en inventering av interiören i Pershyttans hytta för att upprätta en åtgärds- och vårdplan.
Omläggningen av kontorshusets/arkivets papptak färdigställdes. I arbetet har även ingått nya plåtbeslagningar runt gavelsprång och skorstenar.
Samarbeten har skett med Nora naturskola, Pershyttans byalag, Nora Bergslags Veteranjärnväg (NBVJ), Nora Bergslags smidesförening och Arbetslivsmuseernas samarbetsråd, ArbetSam.
Väggen mellan lokstallet och signalförrådet behövde lagas. Skadan murades igen och väggen putsades med weber 148 hydrauliskt kalkbruk.
En plåtnock skruvades utanpå den bristfälliga befintliga tränocken. Vattbrädor och vindskivor, som var i dåligt skick byttes.
Vattenhjulet i Pershyttan tjärades i sin helhet med Auson trätjära. Efter diskussioner valdes att utföra tjärningen med spruta då vi ansåg att resultatet kunde bli tillräckligt bra också i förhållande
Under en 21–29 september 2024, arrangerade Örebro läns museum för tredje gången tillsammans med flera lokala aktörer Bergslagens historiedagar.
En tegelsten hade förmodligen frostskadats och fallit ur och ned på skärmtaket. Vi passade också på att bättra på de flagnade målade bokstäverna, NORA, på södra väggen.
Befintligt papptak revs och rötskador vid övergången mellan torndelen och lågdelen reparerades. Rötskadade panelbrädor och vattbrädor förbi betongsockeln byttes ut.
Arbetet innebar rivning och bortforsling av virke från den gamla spången, byggnation av ny spång med samma utförande som den förra men med furuvirke struken med roslagsmahogny.
I arbetet har ingått rivning av tidigare enkupigt tegeltak inklusive papp och läktvirke. Därefter har taket belagts med ny papp, strö- och bärläkt samt återanvänt enkupigt lertegel.
Putsarbetena på smedjan i Pershyttan har omfattat nertagning av befintlig puts, omputsning och spritning av fasaderna.
Besökscentret (även kallat infohuset) byggdes i samband med inrättandet av Gamla Pershyttans bergsmansby som kulturreservat 2004. Det är alltid öppet.
I juni 2024 invigdes den renoverade museilokalen i Pershyttan med en utställning om Hyttdrevan, kalaset efter att hyttan blåstes av för året.
Ny entréskylt för besökare togs fram och sattes upp i Pershyttan. Allt för att besökare ska hitta rätt.
Den 4 juni högtidlighölls trettioårsdagen av mottagandet av utmärkelsen Europa Nostra Award. (Utnämningen skedde 1993) Detta firades med en ceremoni vid Nostra-medaljen på torget, kostnadsfria stadsvandringar, drop-in på Göthlinska gården
Byggnadsvårdsföreningen kom på besök på sin vårresa genom Bergslagen och hann se Gamla Pershyttans bergsmansby, Järnvägsmuseet, Göthlinska gården och Gyttorp.
Linspelshuset eller gruvspelet är sammanbyggt med hjulhuset som ligger i de centrala delarna av Pershyttans kulturreservat, en viktig betydelsebärare och av stor vikt för berättelsen om och förståelsen av platsens
Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj delades den 24 april ut till NJOVs Gösta Tegner vid en ceremoni i Pershyttan. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj delas ut årligen till någon som gjort stora insatser inom kulturmiljövården
Reparationer utfördes vid dammkonstruktionen vid Domaregården Pershyttan, bron över Rättardammen i Pershyttan renoverades, dammar och konstruktioner har setts över.
Under de Bergslagshistoriska dagarna 21-29 september 2023 arrangerades av NJOV tillsammans med turistbyrån i Nora en nyinvigning av Lockgruvan i Pershyttan med ny belysning och en nyproducerad utställning i den
OK Milan var huvudarrangör av en studiecirkel om konsten att bygga en kolmila. Deltagarna träffades flera gånger under vintern.