296
page-template-default,page,page-id-296,page-parent,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,no_animation_on_touch,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Nora Veteranjärnväg

Res med ånglok och rälsbuss

På Nora Veteranjärnväg kan du resa med ångtåg eller rälsbuss som på den gamla goda tiden.  Under sommaren kan du resa med ånglok och rälsbuss mellan Nora station-Järle station, Pershyttans bergsmansby, Gyttorp station och Nya Viker.

Veteranjärnvägen trafikeras av föreningen Nora Bergslags Veteranjärnväg (NBVJ) sommartid. Kring jul brukar de köra tomtetåget, ett riktigt ångtåg med julstämning ombord.

Köp biljetter här (biljetter kan endast köpas OnLine).

Läs mer om föreningen Nora Bergslags Veteran-Jernväg (NBVJ) som trafikerar spåren.

Läs mer om Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg (NJOV) som förvaltar spår och byggnader.

För senaste nytt kring trafiken se NBVJ:s Facebooksida:
https://www.facebook.com/norabergslagsveteranjernvag

Ta med cykeln på tåget

Under sommaren kan du resa och även ta med din cykel utan extra kostnad. Vill du ta med din cykel på tåget så tänk på att cykeln behöver ha ett stöd eller kunna lutas, och att du är i  god tid på stationen så att cykeln hinner lastas ombord. Sen är det bara att njuta av utsikten och resan!

Caféer i vackra kulturmiljöer

Åk tåg till Järle station eller Pershyttan och ta en gofika!

Järle stationscafé: Öppet: sommartid. Läs mer på www.facebook.com/järle-stationscafe

Pershyttans tågcafé: Öppet sommartid, Läs mer på www.facebook.com/pershyttantagcafe

Järnet skulle transporteras ut i världen och järnvägsnätet byggdes ut. Järnvägen mellan Nora och Ervalla var landets första normalspåriga järnväg. Redan våren 1856 gick det första tåget på sträckan Nora – Ervalla med persontrafik.  Samma sträcka trafikerar NBVJ, Nora Bergslags Veteran Järnväg fortfarande sommartid, 160 år senare till Pershyttan, Järle och vidare till Gyttorp och Nya Viker.