Renovering av Linspelshusets tak samt tjärning av vattenhjulet

Linspelshuset eller gruvspelet är sammanbyggt med hjulhuset som ligger i de centrala delarna av Pershyttans kulturreservat, en viktig betydelsebärare och av stor vikt för berättelsen om och förståelsen av platsens funktion och historia. Hjulhuset har ett hjul kopplat till en av de få kvarvarande stånggångarna i Sverige. Det har en diameter av 11,2 meter och är ett av de största bevarade i landet. Hjulhuset användes också som kraftkälla för ett gruvspel, beläget på östra sidan intill hjulet. Detta bergsspel användes för berguppfordring i gruvorna. Hjulhuset var enligt 1828 års utmålsbeskrivning nybyggt vid den tiden. Stånggången var i bruk till omkring 1930. Under år 1983 gjordes en omfattande renovering av hjulet och stånggången. En ytterligare renovering skedde i början av 2000-talet.  Det är alltså gruvspelsdelens tak som nu blivit omlagt med nytt enkupigt tegel och en ny plåtnock. Inredningen i gruvspelsdelen är i stora delar orörd men i förfall.

Teglet befanns i sin helhet sprött och uttjänt och nedtogs. Ny kondensspärrande underlagsduk lades på och ny bär- samt ströläkt spikades. Den faluröda målade brädnocken ersattes med plåtnock i samma färg för längre hållbarhet. NJOV hade ett eget lager med nytt enkupigt tegel som ersatte det gamla. Askerlund bygg AB utförde arbetet våren 2024. Nockplåt: Hermansons plåt.

Hjulhuset har ett hjul kopplat till en av de få kvarvarande stånggångarna i Sverige.

Tjärning av vattenhjulet

Vattenhjulet tjärades i sin helhet med Auson trätjära.  Efter diskussioner valdes att utföra tjärningen med spruta då vi ansåg att resultatet kunde bli tillräckligt bra också i förhållande till kostnaden. Tjäran förtunnades med 5-7% balsamterpentin. Arbetet utfördes av Bornegård och W måleri i Sverige AB.