396
page-template-default,page,page-id-396,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,no_animation_on_touch,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Besök Lockgruvan

Att besöka en gruva imponerar på alla åldrar. Det är kallt, fuktigt, mörkt och spännande. Guiden berättar om livet och arbetet kring gruvbrytningen. Eftersom Lockgruvan inte är helt vattenfylld går det att gå ner 40 m och känna bergrummets mäktiga hålrum. För att besöka gruvan måste du följa med på en guidad tur som alltid utgår från informationshuset vid tågvagnarna. Sedan går turen upp till gruvan på en delvis bergig stig och med trappor i gruvan. Sommartid visas gruvan dagligen utan föranmälan. Det är bara ett begränsat antal som får gå ner i gruvan samtidigt. En guidad tur kan också bokas andra tider via Nora turistbyrå. Hela turen tar ca 1 timme och tänk på att det är kylskåpskallt i gruvan året om.

Järnmalm har brutits i Pershyttan från medeltiden fram till gruvbrytningen upphörde 1967. En av de äldsta gruvorna är Lockgruvan som var i drift fram till 1909. Följ med på en spännande guidetur i Lockgruvan 40 m ner under jord. Imponeras av det arbete som gruvarbetarna utförde och det mäktiga bergrum som skapades. Turen utgår från besökscentrum och går på delvis bergig stig och i trappor.