363
page-template-default,page,page-id-363,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Pershyttans besökscentrum och utställning

Strax intill den gamla hyttan ligger Pershyttans informationshus med en permanent utställning som är öppen för besökare årets alla dagar.

 

I utställningshallen visar illustrationer vad järnet användes till och du kan även läsa mer om hur Pershyttan utvecklades genom århundraden, vad järnet användes till och livet i bergsmansbyn. Under sommaren utgår normalt guidade turer härifrån till både hyttan och Lockgruvan. För senaste nytt läs mer under guidade turer

 

I Pershyttan är det lätt att föreställa sig hur livet såg då gruvdriften och järnframställningen i hyttan var i full gång. Här kan du lära dig mer om livet i en bergsmansby, ta del av hur bergsmännens vardag såg ut och det hårda arbetet i gruvan och hyttan. Du får också en bild av hur landskapet nyttjades och hur järnet transporterades. Från Nora till Pershyttan kan du åka med ett pustande ånglok och fundera över vilka som en gång bodde i den många husen i denna välbevarade bergsmansby.

 

I området finns flera vandringsstigar och platser för både äventyr och ro. Vill du upptäcka skogen lite längre bort kan du t.ex. utforska området genom någon av de många mountainbike leder som finns i området. Dessa leder och stigar tar dig till sjöar med svalkande bad och höjder med enastående utsikter.

Vid informationshuset i en tågvagn från 1927 finns det sommartid en servering där du kan köpa fika.

Tillgänglighet  och toaletter

Toaletter (RWC) finns vid Informationshuset i Pershyttan, vid Resecentrum i Nora och vid Järle Station. Hyttstigen och Informationshuset i Pershyttan går att besöka med rullstol. Gruvstigen och Natur- och Kulturstigen är inte anpassad för rullstol eller rullator.